Poradíme Vám!

Češi mají stále větší zálibu v horoskopech ateismu navzdory

Foto: Pixabay.com

Horoskopy se v České republice těší nesmírné popularitě. Nalezneme je na stránkách všech novin a nechybí ani na nejnavštěvovanějších portálech na internetu. Ve víře v boha se nicméně Češi řadí na úplně poslední místa v Evropě. Vynahrazují si Češi potřebu věřit ve vyšší moc právě prostřednictvím horoskopů?

Češi jsou jedním z nejvíce ateistických národů v Evropě. Jak je proto možné, že je u nich záliba v horoskopech rok od roku větší? Může za to touha po lepší budoucnosti, nebo zkrátka lidé potřebují něco věřit? Na tyto otázky se nedaří najít rozumnou odpověď ani renomovaným psychologům. Zajímavým faktem je ovšem to, že v jednom z nedávných vysílání známého pořadu Máte slovo, který vytváří veřejnoprávní Česká televize, se střetli příznivci astrologie a naopak odpůrci. V pořadu vystoupila i pravděpodobně nejslavnější kartářka v České republice Jolanda.

Jak vlastně souboj argumentů v České televizi dopadl, není až tak podstatné.  Je ovšem nad míru jasné, že výklady horoskopů nalezneme snad na všech větších mediálních portálech. Zapomínat nesmíme ani na magický úplněk a novoluní, které podle posledních údajů určitou skupinu obyvatel zajímá téměř tolik jako samotný výklad horoskopů a tarot.

Češi jsou zkrátka k horoskopům velice přístupní, což s velkou oblibou využívají i nejrůznější věštci a šarlatní, kteří si za velmi vysoké ceny účtují nejrůznější pochybné výklady budoucnosti. Několik studií dokonce prokázalo, že datum narození skutečně může mít vliv na vaší povahu a úspěchy v životě, které se formují už při příchodu na základní školu. Je rovněž dokázáno, že některá znamení způsobují větší procento dopravních nehod. Jsou to tedy podle všeho více nezodpovědní řidiči než jiní.

Jak se tedy vlastně k celému výkladu horoskopů postavit? Nejlepší je samozřejmě jako obvykle zlatá střední cesta. V zahraničí se například jeden muž bál předpovědi natolik silně, že odmítl vycházet z domu. Následkem stresu dostal infarkt a nakonec skutečně zemřel. Je otázkou, nakolik celou situaci způsobila právě předpověď. Každé odhadování budoucnosti je ovšem vždy jistou sázkou do loterie, která se dá přirovnat k hraním na výherních automatech. Doporučujeme všechny předpovědi vždy brát s rezervou. Osud nám sice může být nalinkován, nicméně rozhodně bychom se ho neměli obávat.

Nevíte si s něčím rady? Zkuste online poradnu.